Bij Mij Thuis - theatervoorstelling om onzichtbare armoede bespreekbaar te maken

Armoede is een thema waar we het doorgaans liever niet over hebben. Althans, niet als het om onszelf zou kunnen gaan. Om armoede beter bespreekbaar te maken in de gemeente Rheden, heeft de Zoomerij het initiatief genomen tot een speciale theatervoorstelling, mede gebaseerd op verhalen van inwoners zelf.

Aanleiding

Zowel bij de gemeente als bij meerdere maatschappelijke organisaties had men de wens om armoede onder inwoners aan te pakken. Maar de gesprekken gingen met name over aantallen, percentages en getallen. Toen rees de vraag: Hoe maak je dit thema invoelbaar voor anderen? Hoe ga je een gesprek aan over dit taboe-onderwerp?

De inzet van kunst & cultuur

Gekozen werd voor het maken van een unieke, Rhedense theatervoorstelling voor en over jongeren. Op basis van interviews met Rhedense jongvolwassenen maakte Theater AanZ een voorstelling en een bijbehorende lesbrief. De voorstelling werd op alle VO-scholen gespeeld en direct na de voorstelling gingen de acteurs in gesprek met de leerlingen en kon alles gevraagd en besproken worden. Naderhand kregen alle scholieren een flyer mee met praktische informatie en naam en Whatsapp-nummer van de jongerenwerker van Incluzio.

Uitkomst

Positieve reacties van zowel de leerlingen als de scholen. Met name het nagesprek bood de scholieren de gelegenheid om, eerst in kleine groepjes, hun emoties te uiten bij het zien van de dilemma’s in het stuk. De vorm van theater maakte het juist mogelijk om op een makkelijkere manier gevoelens te benoemen. Er vindt herkenning plaats, ook al gaat het niet direct over jou. Het bleek daardoor een goede manier om het thema bespreekbaar te maken, met vragen als: Wat gebeurde er volgens jou? Wat zou jij gedaan hebben in zo’n situatie? Kon je de beslissing die de hoofdpersoon nam, begrijpen? Als je zou zien dat jouw beste vriend(in) hiermee te maken had, zou je er dan over beginnen? Waarom juist wel of niet?

Lees ook het artikel op Cultuur Oost